210 93.18.881, Κιν: 6945 89.56.89, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΜΑΝΤΖΑΣ, ΙΑΤΡΟΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ, ΟΜΗΡΟΥ 53 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Η Ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης μη μεταδοτική βλάβη που αφορά το δέρμα. Η επιδερμίδα καλύπτεται από βλατίδες και πλάκες διαφορετικού βαθμού και μεγέθους συχνά καλώς περιγεγραμμένες και σε διαφορετικό μήκος και έκταση  όσον  αφορά την επιδερμίδα. Αντιπροσωπεύει την δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα δερματικής βλάβης μετά το έκζεμα, με 1- 5 % του παγκόσμιου πληθυσμού να υποφέρει από αυτήν, ανεξαρτήτου ηλικίας με πιο συχνή ηλικία 16-22 έτη ή 57-60 έτη χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι σε οποιαδήποτε ηλικία δεν μπορεί να κάνει την εμφάνισή της.

Η εισβολή συνήθως είναι « ύπουλη» αγνώστου αιτιολογίας με προεξάρχοντα ρόλο αυτόν του άγχους-στρες ως παράγοντα πυροδότησης και συχνά επιδείνωσης της ασθένειας και της διασποράς των ψωριασικών πλακών συμμετρικά, έχοντας οδηγήσει στην υπόθεση ότι πιθανό ρόλο παίζει η απελευθέρωση  νευροπεπτιδίων  από το στρες στην  παθογένεση  της δερματικής αλλοίωσης.

Χαρακτηριστική είναι η απουσία κνησμού (φαγούρα) , μπορεί να προσβάλει αγκώνες , γόνατα , ισχίο , γλουτούς , νύχια , βλέφαρα , τριχωτό κεφαλής , περιπρωκτική περιοχή κλπ. Υπάρχουν περίοδοι ύφεσης και  έξαρσης και  η αντιμετώπιση πέρα από τα κλασικά φάρμακα πχ. Κορτιζόνη , η οποία είναι

κυρίως συμπτωματική αντιμετώπιση και όχι θεραπευτική, περιλαμβάνει ακόμα διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ω-3περιορισμό καπνίσματος και αύξηση φυσικής άσκησης και  ψυχικής ηρεμίας.

Η ομοιοπαθητική με το κατάλληλο εξατομικευμένο λεπτομερές ιατρικό ιστορικό έχει να επιδείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα τόσο στην ψωρίαση όσο και σε άλλα δερματικά προβλήματα με την χρήση ομοιοπαθητικών σκευασμάτων μειώνοντας το εύρος των βλαβών και των εξάρσεων αναλόγως την περίπτωση.