210 93.18.881, Κιν: 6945 89.56.89, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΜΑΝΤΖΑΣ, ΙΑΤΡΟΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ, ΟΜΗΡΟΥ 53 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

 Η ψυχογενής ανορεξία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζει όλο και περισσότερα άτομα στην σύγχρονη εποχή είναι περισσότερο κοινή στις γυναίκες και το ηλικιακό γκρουπ που παρατηρείται είναι  περίπου 15-35 ετών.  Στην ουσία πρόκειται για μια διαταραχή σίτισης που ο ψυχογενής παράγοντας έχει καταλυτικό ρόλο και εκδηλώνεται με χαρακτηριστικά  όπως: Μεγάλη αγωνία και επιθυμία για διατήρηση χαμηλού βάρους και λεπτότητα σώματος με διαρκή πρόσληψη λίγων θερμίδων, αποφυγή αρκετών τροφών που «θεωρεί» ότι είναι παχυντικά, προκαλώντας εμέτους και επιδιώκοντας να γυμνάζεται αρκετά συχνά.

Προβλήματα τα οποία δημιουργούνται όταν η κατάσταση συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα είναι διαταραχή ορμονικής ισορροπίας που εκδηλώνεται με αμηνόρροια τουλάχιστον για 3 μήνες σαν παράδειγμα , μείωση Τ3 , Τ4 , TSH , FSH , LH , τεστοστερόνη  κλπ. Ενώ μπορεί να συνυπάρχει δυσκοιλιότητα, υπόταση , λευκοπενία , τριχόπτωση και σε απώτερα στάδια καρδιακή αρρυθμία, υποκαλιαιμία , διαταραχή  ηλεκτρολυτών ,νεφρική ανεπάρκεια και μυϊκή παράλυση.

Η μεγάλη επιθυμία να παραμείνει λεπτό το άτομο παρόλο που δεν υπάρχει  πρόβλημα ξεκινά συχνά στην εφηβεία , μπορεί να υπάρχει ιστορικό παχυσαρκίας , κάποια προσβλητικά σχόλια σε σχέση με το σώμα και το βάρος αυτού και έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος  με περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων και απώλεια βάρους μεγάλη , πιστεύοντας έτσι ότι είναι πιο όμορφο έτσι το σώμα και πιο κοινωνικά αποδεκτό.

Η ομοιοπαθητική μέσω ενδελεχούς ιατρικού ιστορικού και με την βοήθεια ομοιοπαθητικών σκευασμάτων έχει σε αρκετές περιπτώσεις βοηθήσει ασθενείς αναλόγως την κατάσταση καθενός να αλλάξουν διατροφικές συνήθειες, να επαναπροσδιοριστεί η διαταραγμένη αντίληψη περί της σχέσης τροφής-σώμα,να επανέλθει η αισιοδοξία ( να σταματήσει η πιθανή κατάθλιψη)  και εν τέλει να επανεκτιμήσει την προσωπική του εικόνα, την αυτοπεποίθηση και τις σχέσεις με τους άλλους και την κοινωνική κατάσταση μέσα στην οποία κινείται.