210 93.18.881, Κιν: 6945 89.56.89, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΑΜΑΝΤΖΑΣ, ΙΑΤΡΟΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ, ΟΜΗΡΟΥ 53 ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Αδυναμία και Κόπωση είναι δύο όροι που χρησιμοποιούνται συχνά σάν να σημαίνουν το ίδιο πράγμα. Αλλά στην ουσία πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις. Είναι σημαντικό να ξέρουμε  επακριβώς τι σημαίνει όταν κάποιος λέει «νοιώθω αδύναμος, έχω αδυναμία» ή «είμαι κουρασμένος ,έχω μεγάλη κούραση και κόπωση».

Η Αδυναμία είναι η έλλειψη φυσικής ή  μυικής  αντοχής και δύναμης  και  η αίσθηση ότι απαιτείται επιπλέον προσπάθεια για να κινηθούν τα χέρια, τα πόδια ή άλλοι μύες.

Η Κόπωση είναι η αίσθηση της κούρασης ή της εξάντλησης όπως και η ανάγκη ξεκούρασης επειδή υπάρχει έλλειψη ενέργειας η δύναμης .Η κόπωση μπορεί να προέλθει από αρκετή δουλειά, λίγο ύπνο, από πλήξη καθώς και έλλειψη άσκησης. Το σύμπτωμα  της κόπωσης και της  κούρασης θα μπορούσε να οφείλεται σε ασθένεια, φάρμακα ,ιατρική θεραπεία (χημειοθεραπεία για παράδειγμα), ενώ το άγχος-στρες και η κατάθλιψη είναι πολλές φορές βασικό αίτιο.

Αμφότερες αδυναμία και κόπωση είναι συμπτώματα και όχι ασθένειες ,επειδή αυτά μπορεί να οφείλονται και να προκαλούνται από άλλα προβλήματα υγείας, η σημασία τους πρέπει να αξιολογηθεί με τυχόν συνυπάρχοντα άλλα σημεία και συμπτώματα.

Η Αδυναμία πέραν από μία έντονη δραστηριότητα που έγινε για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οφείλεται σε πρόβλημα υγείας όπως μόλυνση (ουροποιητικού, αναπνευστικού συστήματος), θυρεοειδούς (υπό-υπέρθυρεοειδισμος) ,έλλειψη ηλεκτρολυτών, διάφορες  νευρολογικές διαταραχές (π.χ. μυασθένεια gravis, guillain – barre σύνδρομο ) κ.λ.π.

Η Κόπωση εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποια ίωση ,αναιμία ,προβλήματα με την καρδιά, θυρεοειδή, σακχαρώδη διαβήτη καθώς και με κάποια πιθανή  νόσο του ήπατος (ηπατίτιδα π.χ. )και των νεφρών.

Η  Ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σε αρκετές περιπτώσεις μετά από ενδελεχές ιατρικό ιστορικό και με την βοήθεια των  παρακλινικών  τυχόν εξετάσεων σε περιπτώσεις αδυναμίας και κόπωσης που μπορεί να υφίστανται για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα  από θεραπείες που έχει κάνει π.χ. για σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ,βοηθώντας στην αύξηση της ενέργειας και ζωτικότητας του οργανισμού αποκαθιστώντας με φυσικό και χωρίς παρενέργειες τρόπο σιγά-σιγά την υγεία του πάσχοντα.